Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2011

Τζούλιαν Ασάντζ

Ποιος είναι λοιπόν ο άνθρωπος που έβγαλε στο φως τα μυστικά και απόρρητα της διεθνούς διπλωματίας προκαλώντας πονοκέφαλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα; Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο εμπνευστής και ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ;
Για τους οπαδούς του είναι αυτός που έκανε σκοπό της ζωής του την αποκάλυψη της αλήθειας. Για τους επικριτές του είναι ένας τυχοδιώκτης που λατρεύει τη δημοσιότητα και δεν θα δίσταζε να θέσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του.
Πολλοί από τους συνεργάτες του τον περιγράφουν ως έναν δυναμικό, ιδιοφυή άνθρωπο που δεν χάνει ποτέ τον «στόχο» από το οπτικό του πεδίο και παραμένει πιστός στο όραμά του. Και μπροστά σε αυτόν το στόχο, ή καλύτερα στην επίτευξή του, ο Τζούλιαν Ασάντζ σχεδόν ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια. Μπορεί να μη φάει ή να μην κοιμηθεί όταν το απαιτεί η εργασία του.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ραφί Χατζαντουριάν του περιοδικού “New Yorker” ο οποίος πέρασε αρκετές εβδομάδες μαζί του, «ο Ασάντζ είναι μια χαρισματική προσωπικότητα και καταφέρνει να δημιουργεί μία ατμόσφαιρα που κάνει όλους τους ανθρώπους γύρω του να θέλουν να τον φροντίσουν, μόνο και μόνο για να καταφέρνει να υλοποιήσει τον στόχο του». Είναι κατά κάποιο τρόπο αυτός που τους μεταδίδει έναν λόγο ύπαρξης.
Ο πατέρας της ιστοσελίδας WikiLeaks γεννήθηκε στο Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία το 1971. Οι γονείς του ήταν θιασάρχες ενός περιφερόμενου θιάσου και ως παιδί δεν γνώρισε «σπίτι». Εγινε πατέρας σε ηλικία μόλις 18 ετών χωρίς, ωστόσο, να γίνει και αυτό που θα μπορούσε να πει κανείς «οικογενειάρχης».
Η γέννηση και η εξάπλωση του Διαδικτύου του έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις ιδιαίτερες ικανότητές του στα μαθηματικά. Ομως, και αυτή του η ενασχόληση τον οδήγησε στις δικαστικές αίθουσες, καθώς αμέσως ενεπλάκη σε διάφορες υποθέσεις «υποκλοπής» δεδομένων και αρχείων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (hacking). Οταν κατηγορείται για τις δραστηριότητές του παραδέχεται την ενοχή του. Οι αρμόδιες αρχές του επιβάλλουν μόνο ένα πολύ υψηλό πρόστιμο επειδή υπόσχεται ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά με τέτοια πράγματα, κάτι που προφανώς δεν τήρησε.
Τα επόμενα χρόνια ερευνά την ανατρεπτική πλευρά του Διαδικτύου και μαζί με μία καθηγήτρια πανεπιστημίου συγγράφει το βιβλίο “Underground”. Οπως διαφαίνεται μέσα από τις σελίδες του, αυτά που κυρίως απασχολούν τον Ασάντζ είναι έννοιες όπως η ηθική, η δικαιοσύνη, τι πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση και τι όχι. Εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και παρακολουθεί Μαθηματικά, όπου θεωρείται ιδιοφυΐα.
Το 2006 ιδρύει, με συνεργάτες του, την ιστοσελίδα WikiLeaks δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όποιους θα ήθελαν να δώσουν στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες να το κάνουν.
Ο πιο στενός του συνεργάτης και συνιδρυτής της ιστοσελίδας υποστηρίζει ότι ο Ασάντζ είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που οραματίζονται την αλλαγή και στην προσπάθειά του να την επιφέρει, να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο κάποιες φορές μπορεί να κάνει λάθη.
Οπως και να έχει, ο Τζούλιαν Ασάντζ είναι ένας παράξενος άνθρωπος. Για πολλούς είναι ένας χαρισματικός αρχηγός, ενώ για άλλους έχει δικτατορικές τάσεις και είναι αδίστακτος.
Η εισαγγελία της Σουηδίας πρόσφατα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του κατηγορώντας τον για βιασμό δύο γυναικών. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, λέγοντας ότι η ερωτική συνεύρεση έγινε με συναίνεση. Οπως και να έχει, για μία ακόμα φορά ο Τζούλιαν Ασάντζ γυρίζει τον κόσμο σαν να ανήκει και πάλι σε έναν περιφερόμενο θίασο.

BBC
“Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”
5 Δεκεμβρίου 2010